HomeMachinesEtiketteren en printenCodipack installeert tientalen inkjetprinters bij IJsboerke

Codipack installeert tientalen inkjetprinters bij IJsboerke

ijsboerke

Begin dit jaar installeerde Codipack niet minder dan 54 Leibinger inkjetprinters op de productielijnen bij IJsboerke. Later dit jaar komt er nog een centraal beheersysteem dat de printers en etiketteermachines van zowel de vestiging in Tielen als Beerse aanstuurt.

codipack-logo-2014Eind vorig jaar kwam er een nieuwe Europese wet die stelt dat elk individueel ijsje voorzien moet zijn van een vervaldatum en track & trace code. Voor IJsboerke betekende dit een extra investering. Eentje waarvoor ze te rade gingen bij Codipack, specialist in totaaloplossingen voor coderen en etiketteren.

Glacio, overnemer van IJsboerke, doet al sinds 2007 beroep op Codipack. Eerst met een softwareoplossing van NiceLabel waarmee ze etiketten ontwerpen, een koppeling maken met hun ERP-systeem en bovendien ook de printers en etiketteermachines aansturen. Maarten Bosschaert, sales manager bij Codipack vertelt het volgende: “Die aansturing naar de bestaande printers ging prima, maar Glacio had vooral veel problemen met de inkjettoestellen zelf. Vooral verstoppingen van de printkoppen was een veel voorkomend probleem. Na uitvoerige testen in 2010 heeft Glacio de eerste Leibinger inkjetprinters aangekocht bij Codipack. Het verschil was enorm. De betere printkoppen gaven niet alleen een mooiere printkwaliteit, maar ze hadden ook geen last meer van verstoppingen.”

Die bedrijfszekerheid en betrouwbaarheid zou een belangrijke rol spelen bij de investeringen die later bij IJsboerke gebeurden. Ringo Embrechts, facility manager bij IJsboerke, legt uit: “Vroeger hadden we 1 label nodig per doos waarop de productgegevens, track & trace code en vervaldatum stond. Die printers stonden aan het eind van de productielijn, dus na het inpakken van de ijsjes in dozen. De nieuwe Europese wet maakt dat een pak complexer. Nu moeten we elk ijsje van een houdbaarheidsdatum voorzien en daarvoor heb je per verpakkingsbaan een aparte printer nodig.”

Vóór de overname beschikte IJsboerke over een veelvoud aan inkjettoestellen van verschillende fabrikanten. Elk met een andere bediening, gebruikersinterface, inkten en solventen. Met de vervanging door toestellen van één en dezelfde fabrikant heeft men daar nu komaf mee gemaakt. Ringo legt uit: “Logistiek gezien is dat veel eenvoudiger te beheren en zeker naar bediening en gebruiksgemak scheelt dat een slok op een borrel. Bovendien zijn ook de nieuwe inkjettoestellen gekoppeld aan ons SAP ERP-systeem. Moest er toch iets foutgaan, beschikken we binnen het half uur over technische bijstand of een reserve printer. Zo kunnen we steeds ongestoord verder werken.”

Kijk voor meer informatie op www.codipack.com.