HomeNieuwsBeurzen en evenementenBomvol lezingenprogramma voor bezoekers van Macropak 2014

Bomvol lezingenprogramma voor bezoekers van Macropak 2014

macropak-2014-designcenter

Verpakkingsmaterialen, robotisering, innovatie, duurzaamheid maar ook het slim gebruik van patenten en het effect van thuiswinkelen op verpakkingen: alles komt aan bod in de Walk-in seminars van het NVC Nederlands Verpakkingscentrum op Macropak 2014. Op donderdag 2 en vrijdag 3 oktober vindt op Macropak bovendien het deSIGN congres plaats onder de titel Dutch Design in Packaging – To Be Or Not To Be?

macropak-logo-2014Liefst 28 lezingen gedurende de vier dagen dat Macropak van 30 september tot en met 3 oktober duurt: dat is het programma van de Walk-in seminars, die het NVC tijdens de verpakkingsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht organiseert. Elke dag belichten tal van sprekers in het Walk-in Theater in hal 2 actuele trends en toekomstige ontwikkelingen waar iedereen in de verpakkingsketen mee te maken krijgt. Bezoekers van Macropak kunnen hier gratis aan meedoen en inspiratie en kennis opdoen, om daarmee hun beursbezoek nog waardevoller te maken.

Innovatiedag

Op de eerste beursdag staan de Walk-in seminars – hoe kan het anders – in het teken van innovatie. De tien finalisten van de Gouden Noot presenteren nog één keer hun innovatief verpakkingsconcept waarmee ze eind van deze beursdag De Gouden Noot in de wacht hopen te slepen. En het gaat niet alleen over de verpakking zelf, ook over hoe ze zo’n innovatief traject hebben aangepakt. Leren van de ervaringen van anderen is immers een van de doelen van de Walk-in seminars. Zoals elke beursdag, worden de lezingen afgesloten met een Get-together-drink op de NVC-stand in hal 2 (C020).

Benelux trendonderzoek

Op woensdag 1 oktober komen verschillende onderwerpen aan bod. In een aantal lezingen wordt ingegaan op digitaal drukken: wat betekent het voor je organisatie, welke kansen biedt het? Deze dag worden de uitkomsten van een onderzoek gepresenteerd naar trends bij leveranciers van verpakkingen en verpakkingsmachines. Jaarbeurs voert dit onderzoek in de totale keten momenteel uit. Ontdek welke trends de komende jaren de verpakkingsindustrie in de Benelux gaan beïnvloeden en wees hierop voorbereid!

Duurzaam verpakken

Het thema duurzaam staat donderdag 2 oktober centraal in de Walk-in seminars. Kan verpakken een driver zijn voor een duurzame toekomst van e-commerce? Vanuit de Shopping 2020 Expert Groep Verpakken wordt het antwoord gegeven. Stichting Natuur & Milieu, Paardekoper en Conpax presenteren hun methodiek om de duurzaamheid van een verpakking te bepalen en je verpakking op duurzaamheidsvlak te benchmarken met de markt. Hernieuwbare grondstoffen vormen een belangrijke thema op het vlak van duurzaamheid. Kun je tomaten verpakken in karton gemaakt uit resten van tomatenplanten? De dag wordt afgesloten met een minidebat over robotisering en automatisering in verpakken.

Statiegeld of andere incentives

Is statiegeld zinvol of niet? Willen consumenten dit? Of zijn er andere incentives voor bijvoorbeeld het terugbrengen van drankkartons? Sprekers in het Walk-in seminar op vrijdag 3 oktober geven het antwoord op deze vragen. Er wordt dan ook ingegaan op hoe je met patenten de ontwikkeling van nieuwe verpakkingstechnologie kunt stimuleren. En wat te denken van de verpakking met een slimme neus? Een uurtje vroeger dan op de andere beursdagen, 15.00 uur in plaats van 16.00 uur, sluit de NVC de beurs af met de NVC Get-together-drink op de stand in hal 2 (C020).

deSIGN congres

Naast deze Walk-in seminars vindt tijdens Macropak op 1 en 2 oktober het deSIGN-congres plaats, mede georganiseerd door het NVC Nederlands Verpakkingscentrum. Op woensdag 1 oktober vindt het in de ochtend plaats, met sprekers van onder meer Grolsch (over FMCG packaging innovation), Knijff Merkenadviseurs (over model- en merkenrecht in verpakkingen), Moti Breda (over verpakkingsontwerp en het supermarktschap) en Avans Hogeschool (hoe begrijpelijke labels voor verpakkingen ontwerpen).

Donderdag 2 oktober vindt het inDESIGN congres ’s middags plaats. Dan delen toonaangevende designbureaus hun inzichten met de congresdeelnemers en gaan ze in op de vraag of je met Dutch design in het buitenland kunt scoren. Bestaat Dutch design überhaupt in verpakkingen? deSIGN richt zich specifiek op de designwereld in de verpakkingsindustrie. Deze lezingen vinden plaats in het speciale Design Theater in hal 2.

Het volledige programma inclusief alle sprekers van zowel de Walk-in seminars als deSIGN zijn te vinden op de website van Macropak.

Macropak is al jaren dé grootste verpakkingsbeurs in de Benelux. Van 30 september tot en met 3 oktober 2014 treft de hele verpakkingsketen elkaar weer in de hallen 1 en 2 van Jaarbeurs Utrecht. Op Macropak vindt de bezoeker het laatste nieuws op het gebied van verpakkingsmachines, verpakkingen, materialen, etiketteren en coderen.

Kijk voor meer informatie op www.macropak.nl.