HomeMachinesEtiketteren en printenBelona investeert als eerste in 'Inlinerless Module' van Maan Group

Belona investeert als eerste in ‘Inlinerless Module’ van Maan Group

maan-group-linerless

Linerless labels, etiketten zonder schutblad, zijn er al sinds eind jaren '90. Ondanks de vanzelfsprekende voordelen van dit label, is het product nooit definitief een succes geworden. Daar is nu verandering in gekomen. Door unieke samenwerking tussen Nederlandse en Europese bedrijven zijn linerless labels dé toekomst voor de etikettenbranche. Maan Engineering ontwikkelde de Inlinerless Module om kwalitatief linerless materiaal op een efficiënte manier te produceren. De vooruitstrevende etikettendrukkerij Belona uit Nederland is de eerste partij die in Inlinerless heeft geïnvesteerd.

Inlinerless Module

maan-group-logoDe efficiënte labelproductie wordt mogelijk gemaakt door de Inlinerless Module die door Maan Engineering is ontwikkeld. Het basisidee van de Inlinerless Module is dat hij kan worden ingezet als uitbreiding van een bestaand drukproces. De labeldrukker bedrukt een onbehandeld papier op zijn bestaande apparatuur en voert dit materiaal direct door in de Inlinerless Module. In de module wordt het papier aan de bovenzijde voorzien van een release coating een aan de onderzijde van een hotmelt coating.

Marktintroductie

Ruim 5 jaar ontwikkeling van Maan Engineering heeft begin 2014 geresulteerd in een Inlinerless Module die efficiënt en kwalitatief linerless materiaal kan produceren. Belona uit Oud-Gastel heeft de primeur door haar investering in de eerste Inlinerless Module. Belona, één van de grotere etikettendrukkerijen in Nederland, introduceerde het nieuwe label op de Macropack in Utrecht en de reacties op de labels zijn uiterst positief. De markt is klaar voor de linerless labels. Belona start haar linerless productie begin 2015. Naast Belona, heeft Maan contacten met meerdere (internationale) partijen over de mogelijkheden van de Inlinerless Module.

Expertise als kracht

Voor een goede werking van de Inlinerless Module zijn het kwalitatief en precies aanbrengen van de release- en hotmelt coating van doorslaggevend belang. Maan Engineering heeft zelf ruim 15 jaar ervaring met het roll-2-roll aanbrengen van precieze en stabiele coatinglagen. Door samen te werken met gerenomeerde toeleveranciers voor release coatings en hotmelt lijmen, kon een Inlinerless Module worden gerealiseerd, waarbij op de essentiële punten de beste expertise en technieken zijn toegepast.

Linerless labels

Linerless labels kunnen worden toegepast voor skinpack, C-labeling en als weegschaaletiketten, maar door de grote diversiteit aan linerless dispensers behoren ook andere labels tot de mogelijkheden. De grote voordelen van linerless labels zijn: geen afval van linermateriaal, fors meer labels op een rol, fors minder rolwisselingen in het etiketeerproces en transportvoordelen. Daarnaast kunnen linerless labels door de dispenser op iedere gewenste lengte worden gesneden, waardoor ieder label zijn unieke lengte kan krijgen, afhankelijk van de hoeveelheid informatie op het label. Op de manier zijn linerless labels de oplossing voor bedrijven die de aspecten duurzaamheid en Zero Wast als belangrijk beschouwen.

Kijk voor meer informatie op www.maangroup.nl.