HomeDossiersDuurzaamheidAvantium wacht op geldschieters voor productie biologische flessen

Avantium wacht op geldschieters voor productie biologische flessen

avantium

Het biochemische kennisbedrijf Avantium werkt al enige tijd samen met Coca-Cola en Danone bij de ontwikkeling van volledig biologische flessen. Daarmee maakt Avantium kans petflessen, glazen flesjes en aluminiumblikjes naar het rijk van de geschiedenis te verwijzen, stelt Frank Roerink, de financiële man bij Avantium, in een artikel in het Financieele Dagblad.

avantium-logo-2014De paradepaardjes van Avantium zijn furaan-di-carbonzuur (FDCA) en poly-ethyleen furanoaat (PEF) in korrelvorm. Het bedrijf ontwikkelt FDCA sinds 2011, in een proeffabriek op de Chemelot-campus in Geleen. Avantium mikt al geruime tijd op een veel grotere fabriek, maar dat is een complex proces. Eerst zou die in 2015 gaan draaien, nu wordt het 2017. “Een belangrijke aanname was dat we een partnership met een groot chemisch bedrijf zouden hebben om gezamenlijk deze fabriek te bouwen. We moeten constateren dat vorming van zulke partnerships meer tijd vergt”, legt Roerink uit.

En dan de locatie, waarbij grondstofkosten, energiekosten en financieringsmogelijkheden bepalend zijn. Nederland met zijn chemiecluster maakt een goede kans. Maar Avantium moet ook de afzet van zijn product zekerstellen. Daarover wordt al enige tijd onderhandeld met mogelijke afnemers als Coca-Cola en Danone. De drankgiganten, maar ook ook verpakkingsconcern Alpla en Swire Pacific investeerden in juni 2014 zo’n 36 miljoen euro in Avantium, bovenop het kapitaal van de investeerders van het eerste uur, durfkapitalisten als Sofinnova, Aescap en diverse ‘family funds. Een afnamegarantie is essentieel voor andere investeerders.

Kijk voor meer informatie op www.avantium.com.

Bron: Financieele Dagblad