HomeDossiersDuurzaamheidAutajon Labels levert composteerbaar etiket

Autajon Labels levert composteerbaar etiket

autajon-bio

Autajon Labels Nederland brengt biologisch afbreekbare en composteerbare etiketten op de markt die voldoen aan de norm EN13432 (09-2000). Onlangs ontving de etiketten- en verpakkingsspecialist uit Utrecht het Bio certificaat van keuringsbedrijf Vinçotte. Aan de certificering ging een streng onderzoekstraject vooraf. Met deze etiketten speelt Autajon Labels Nederland in op de toenemende vraag naar 100% biodegradeerbare verpakkingen.

autajon-logo-2014Met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen hechten steeds meer bedrijven belang aan het ecologische karakter van hun verpakking. Die moet liefst volledig biologisch afbreekbaar zijn – tot en met het etiket. In dat kader startte Autajon Labels Nederland een ontwikkelingstraject op dat vorig jaar werd afgerond met de uitreiking van het Autajon Bio Certificaat door Vinçotte. Een bewijs dat het bedrijf uit Utrecht zelfklevende labels kan ontwikkelen die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

“In alle sectoren is duurzaamheid een hot topic. Zeker in de food”, zegt Peter de Vries, Site Director Autajon Labels Nederland. “In de eerste plaats bij producenten van biovoeding die het natuurlijke karakter van hun product willen doortrekken tot in hun verpakking. Maar ook anderen onderkennen het strategische belang ervan. Een duurzame verpakking betekent vandaag de dag vaak een concurrentieel voordeel ten opzichte van anderen.”

Het spreekt voor zich dat een biologisch afbreekbare verpakking geen zin heeft als de gebruikte etiketten niet duurzaam zijn. “De grondstoffen, het zelfklevend materiaal: het moet allemaal afbreekbaar zijn – zonder de producteigenschappen en de functie van het etiket aan te tasten. Het spreekt voor zich dat zo’n ontwikkeling de nodige R&D vereist. Dankzij gericht onderzoek zijn we vandaag in staat om bio-degradable etiketten te produceren, die zelfs volledig composteerbaar zijn.”

Dat laatste is niet zo evident. De afbreekbare stoffen mogen bijvoorbeeld het composteringsproces niet vertragen of een negatieve invloed hebben op de compostkwaliteit. “Onze Bio Label-etiketten kunnen gewoon in de compostbak of op de composthoop. Een verdere stap richting cradle to cradle”, besluit Peter de Vries.

Kijk voor meer informatie op www.autajon.com.