HomeDossiersDuurzaamheidPromovendus ontwikkelt duurzaam en veilig alternatief voor BPA

Promovendus ontwikkelt duurzaam en veilig alternatief voor BPA

Veel fabrikanten gebruiken nog bisfenol A (BPA) in de productie van plastic producten, maar deze stof blijkt niet goed te zijn voor de mens. Promovendus Steven-Friso Koelewijn heeft een alternatief gevonden in biomassa en probeert zijn duurzame en veilige bouwstenen verder te ontwikkelen, meldt NEMO Kennislink in een artikel op haar website.

Tijdens zijn onderzoek aan het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KU Leuven probeert Steven-Friso Koelewijn bisfenol A te vervangen door een veiliger alternatief. Biomassa bestaat voornamelijk uit cellulose, een suikersoort die lange ketens vormt, en lignine, een chemische stof die voorkomt in de celwand van planten. Om zijn duurzame alternatief te vinden pakt Steven-Friso Koelewijn dit mengsel net even anders aan, zo valt te lezen in het artikel.

“Voor veel toepassingen halen mensen eerst de cellulose uit de biomassa en proberen ze dat te verwerken tot bijvoorbeeld bio-ethanol of papier”, vertelt Steven-Friso Koelwijn. “Maar door deze verwerkingsstappen verliest de andere fractie, de lignine, zijn bruikbaarheid.” Dus halen de onderzoekers eerst de onaangetaste lignine uit de biomassa, en kunnen ze daarna de cellulose nog verwerken. “We noemen het de lignin-first methode.”

Om het proces industrieel interessant te maken probeert Steven-Friso Koelewijn het momenteel op te schalen en de aanvoer van bouwstenen stabieler te maken: “De hoeveelheid bouwstenen die je uit lignine kan halen ligt aan het soort hout. Hardhout geeft bijvoorbeeld meer bouwstenen dan zacht hout.” Al met al lijken de lignine bouwstenen een goede vervanger voor bisfenol A. Helaas kost het proces op dit moment nog te veel geld. “We kunnen nog niet concurreren met de petrochemie”, zegt Steven-Friso Koelewijn in het artikel. “We hopen op investeringen vanuit de overheid om de verschuiving naar een groene chemie mogelijk te maken.”

Lees verder

Bron: NEMO Kennislink