HomeDossiersDuurzaamheidMilieu Centraal publiceert factsheet over circulaire economie

Milieu Centraal publiceert factsheet over circulaire economie

Weggooien en steeds maar nieuwe dingen kopen? In een circulaire economie gaan we dat veel slimmer en anders doen. Want de vraag naar grondstoffen stijgt explosief, terwijl de beschikbare hoeveelheid afneemt. We moeten dus zuiniger omgaan met grondstoffen, producten langer gebruiken en onze milieudruk verminderen: een circulaire economie. Nederland wil in 2050 zover zijn. Het Kabinet liet vijf Transitieagenda's Circulaire Economie maken. Daarin staan doelen, activiteiten en maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat Nederland een circulaire economie wordt. Milieu Centraal geeft nu al tips en concrete adviezen voor wie niet kan wachten en vandaag al wil beginnen.

Circulaire economie

Voor alles wat wij doen, gebruiken wij grondstoffen, bijvoorbeeld voor ons voedsel, vervoer, kleding en apparaten. In een circulaire economie hebben we zo min mogelijk afval, produceren we minder nieuwe goederen omdat we onze spullen beter en efficiënter gebruiken (zoals door te delen in plaats van te kopen), hergebruiken we (delen van) producten en is afval de grondstof voor nieuwe producten.

Afval is grondstof

Nederlanders scheiden 55% van hun huishoudelijke afval. In 2000 was dat nog maar 44%, dus het gaat langzaam beter. Het Nederlandse doel is om in 2020 75% van het huishoudelijk afval te recyclen. Ambitieus, maar volgens Milieu Centraal wel haalbaar: ruim 80% kan gescheiden worden. En nog beter is het voorkomen van afval. Nederlanders hebben gemiddeld 488 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Dat kan flink omlaag, door bijvoorbeeld minder voedsel te verspillen en geen wegwerpplastics te kopen. Of door spullen, zoals gereedschap of een tent, te delen. En met een nee-nee of nee-ja sticker bespaar je zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar.

Facts en figures

In onderstaande factsheet geeft Milieu Centraal per transitieagenda een korte toelichting en feiten en cijfers over twee concrete tips die mensen makkelijk kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Een infographic illustreert het totale verhaal. Deze geeft tips in elke fase van de circulaire economie: kopen, gebruiken en weggooien. Of juist niet.

Factsheet Circulaire economie